28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buz Dolabını icad eden kimdir

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Buzdolabı; buhar sıkıştırma metoduyla görev yapan, gıdaların serin tutularak uzun süre saklanmasını sağlayan soğutma cihazıdır.

Soğutmanın maksatı kapalı 1 yerde, çevre ısısının altında ısılar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı devamlı olarak saklamaktır. Ama sıcaklık sıcaktan donuğa kendi kendine akarken, aksine akış kendi başına olmaz. İki sistem aralarındaki dengeyi dağıtabilmek için güç gereklidir. Devrimizde bu maslahat soğutucu makineler bakımından ortaya konulur. Soğutucu makineler çalışma kaidelerine ve çaba harcadıkları ısı aralığına bakarak tasnif edilirler. Soğutucu makineler ise soğutucu mekanizmaların evlerde yararlanılan tipidir.



Hanede kullanılmak gayesiyle 1913 senesinde Chicago'da üretildi.Domelre marka bu derin dondurucu,elektrikle işliyordu.Ahşap gövdesinin üstünde kompresör cinsi bir soğutucu mevcuttu.Konut cinsi ilk derin dondurucu,1913 yılında Amerika devletinin Chicago şehrinde yapıldı.Gövdesi ahşaptan imal edilen bu derin dondurucunun (buzdolabının) soğutucu cihazı,dolabın tavanına yerleştirilmişti ve yaklaşık olarak yarısı kadardı.

1 cismin yada ortamın ısısını onuda kapsayan hacim ısısının aşağısına indirmek ve orada korumak üzere sıcaklığın sağlanması sürecine "Soğutma" denir. .... En kolay ve eski serinletme yöntemi, soğuk bölgelerde doğanın var ettiği buzları himaye edip bunları sıcak yahut sıcaklığı alınmak arzulanan mekanlara yerleştirerek soğumanın sağlanmasıdır.Kışın çıkan kar ve buzu saklayarak sıcak vakitlerde bunu serinletme için faydalanma tarzının M.Ö. 1000 yıllarında uygulanmakta bulunduğu bilinmektedir. Bu uygulamanın, günümüzde bile yurdumuzun bir takım bölgelerinde geçerli 1 dondurma şekli var olduğu izlenilmektedir. Öteki yandan, önceki mısırlılardan bu yana akşamları açıkta kalan semayı görecek şekilde yerleştirilen suyun serinletebileceği anlaşılmaktadır. Bu soğutma yöntemi, gece karanlıktaki ısının mutlak 0 (-273) derece düzeyinde olmasından ve ışıma (radyasyon) yöntemi ile ısının semeya (gökyüzüne) taşınılmasından meydana çıkmaktadır.

Ticari maksat ile ilk en büyük buz satışı, 1806 senesinde Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk bir buz kütlesini Preferred isimli sandalıyla Antil Adaları' na taşımıştır. Daha daha sonraları “Buz Kralı” ismi ile tanınan Tudor, birinci macerasından 3500 dolar para kaybetmesine karşın bu masrafın depolama imkanlarının bulunmayışından meydana geldiğini, gerçekte ise buz işinde en büyük gelirler olduğunu görebilmiş ve buz buz işine devam ederek 1850 senelerinde senede 150.000 ton'a erişen bir buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı devletler içinde Antiller, İran, Hindistan, Güney Amerika ülkeleri yer alıyor ve gemilerinin uğradığı iskelelerin (limanların) adeti 53 'ü buluyordu. Doğanın lütfettiği buz ile serinletme yönteminden 1800' lü senelerin sonlarına dek geniş boyutta istifade edilmiştir.

Buz ile elde edilen soğutma tarzının, gerek süre ve gerekse var olduğu mekan bakımından pek çoğu kere kullanışlı ve ucuz bir dondurma sağlayamayacağı açıktır. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla dondurma temin edilmesi yeğlenirki (tercih edilir ki) soğutma usülleri bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik soğutma ile ilgili bilinmekte olan ilk tescil 1790 senesinde İngiliz Thomas Harris ile John Lengthy' a aittir. 1834 yılında da Abd'li Jacop Perkins, eter ile çalışan pistonlu bir aletin tescilini almıştır. Bu alet, 1 emme basma tulumbaya benzeyen. 1 tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) ilk defa, ticari niyet ile çalışmakta olan bir dondurma makinası yapmış (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olarak tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında ilk sefer 1860 yılında Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım işlemi anında birayı serinletmek (soğutmak) amacıyla mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla istifade etmiştir. Sistemde buzdolabı akıcı olarak Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 senesinde Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile çalışmakta olan birinci Absorbsiyonlu soğutma aletini ilerletmiştir. Mekanik serinletme vasıtasıyla buz yapımının ticari alana girmesi ise 1800' lü yılların sonunda olmuştur.

Klima olaraktan en büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olarak çalışmakta olan buz dolapları 1918 senesinde Kelvinatör Organization tarafından imal edilmeye başlandı ve ilk sene 67 vitrinli dolap satıldı. 1918-1920 yılları arasında toplam 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışmakta olan otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 senesinde usa'da satıma çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder