28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabı Fiyatları

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Soğutucu; buhar sıkıştırma metoduyla görev yapan, besinlerin soğuk tutularak uzun zaman korunmasını temin ettiren soğutma mekanizmasıdır.

Soğutmanın amacı kapanmış bir ortamda, çevre ısısının aşağısında ısılar sağlamak ve bu düşük sıcaklığı devamlı olarak korumaktır. Ancak ısı sıcaktan serine otomatik olarak akarken, aksine akış kendiliğinden olmaz. 2 düzen aralarındaki balansı bozabilmek için güç lazımdır. Devrimizde bu maslahat derin dondurucular bakımından gerçekleştirilir. Soğutucu makineler işleyiş kaidelerine ve çaba harcadıkları ısı aralığına bakarak sınıflandırılırlar. Derin dondurucular ise soğutucu makinelerin hanelerde kullanılan tipidir.



Hanede istifade edilmek gayesiyle 1913 senesinde Chicago'da yapıldı.Domelre marka bu soğutucu,elektrikle işliyordu.Tahta gövdesinin üstünde kompresör tipi bir soğutucu mevcuttu.Hane cinsi ilk buzdolabı,1913 yılında ABD'nin Chicago şehrinde yapıldı.Gövdesi payandadan (tahtadan) imal edilen bu derin dondurucunun (buzdolabının) soğutucu aygıtı,dolabın tavanına yerleştirilmişti ve hemen hemen yarısı kadardı.

1 cismin yahut çevrenin ısısını onuda kapsayan hacim sıcaklığının aşağısına indirgemek ve orada muhafaza etmek üzere ısının elde edilmesi yöntemine "Soğutma" denmektedir. .... En olağan ve evvelki serinletme yöntemi, serin bölgelerde doğanın meydana getirdiği buzları muhafaza edip bunları sıcak yahut sıcaklığı alınmak arzulanan mekanlara yerleştirerek soğumanın elde edilmesidir.Kışın ortaya çıkan kar ve buzu koruyarak sıcak mevsimlerde bunu dondurma için istifade edilme tarzının M.Ö. bin yıllarında başvurulmakta bulunduğu bilinmektedir. Bu müracaatın, bugün bile ülkemizin bir takım alanlarında mevcut 1 dondurma yöntemi var olduğu izlenilmektedir. Başka yandan, eski mısırlılardan bu yana geceleyin açıkta kalan gökyüzünü görecek tarzda koyulan pınarın serinletebileceği anlaşılmaktadır. Bu serinletme biçimi, akşam karanlığındaki ısının mutlak sıfır (-273) C ölçüsünde var olmasından ve ışıma (radyasyon) yolu ile ısının semeya (gökyüzüne) iletilmesinden ortaya çıkmaktadır.

Ticari maksat ile ilk çok büyük buz satımı, 1806 senesinde Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, yüzotuz tonluk 1 buz yığınını Favorite isimli teknesiyle Antil Adaları' na götürmüştür. Daha daha sonraları “Buz Kralı” adı ile bilinmekte olan Tudor, ilk serüveninden 3500 dolar para yitirmesine karşın bu zararın saklama olanaklarının yetersizliğinden cereyan ettiğini, aslında ise buz ticaretinde çok büyük karlar olduğunu görmüş ve buz buz işine devam ederek 1850 yıllarında senede 150.000 ton'a ulaşan 1 buz ticareti kapasitesi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı vatanlar (ülkeler) içinde Antiller, İran, Hindistan, Güney Usa devletleri bulunuyor ve teknelerinin ziyaret ettiği limanlarının rakamı 53 'ü buluyordu. Tabiatın bağışladığı buz ile dondurma biçiminden 1800' lü senelerin bitimine kadar geniş çapta faydalanılmıştır.

Buz ile sahip olunan dondurma yönteminin, gerek süre ve gerekse ait olduğu mekan yüzünden pek çoğu sefer elverişli ve ucuz bir serinletme temin edemeyeceği muhakkaktır. Bunun yerine mekanik araç ve aygıtlarla dondurma temin edilmesi tercih edilir ki dondurma yöntemleri bilimi de bu ikincisi ile ilgilenir. Mekanik serinletme ile alakadar bilinen ilk patent 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Very long' a aittir. 1834 senesinde da Use'li Jacop Perkins, eter ile çalışmakta olan pistonlu bir cihazın tescilini almıştır. Bu cihaz, bir emme basma tulumbaya benzeyen. 1 tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) ilk kez, ticari gaye ile çalışmakta olan 1 serinletme makinası üretmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” mevzularının babası olaraktan tarihe geçmiştir.

Uygulama alanında ilk defa 1860 yılında Dr. James Harrison (Avusturalya) üretim süreçi esnasında birayı dondurtmak (soğutmak) maksadıyla mekanik serinletmeyi (soğutmayı) başarıyla kullanmıştır. Sistemde buzdolabı hareketli olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 yılında Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile işçi ilk Absorbsiyonlu soğutma cihazını ilerletmiştir. Mekanik dondurma vasıtasıyla buz yapımının ticari sahaya girmesi ise 1800' lü senelerin bitiminde olmuştur.

Klima olaraktan en büyük çapta birinci uygulama, 1904 yılında New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk 1 makine konularak gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olaraktan çalışmakta olan buz dolapları 1918 yılında Kelvinatör Corporation bakımından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 kabin satıldı. 1918-1920 yılları içinde yekunen 200 vitrinli dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışmakta olan otomatik bir buz dolabı da (Electrolux) 1927 senesinde usa'da satışa çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder