29 Mayıs 2012 Salı

Ütü nedir?

ütü fiyatları 


Ütü fiyatlarına Bakmak İçin Tıklayın

Kategoriler :
buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları
mutfak robotu fiyatları fritöz fiyatları led televizyon fiyatları saç şekillendirici tansiyon aleti fiyatları
bebek arabası netbook fiyatları çamaşır makinesi fiyatları navigasyon fiyatları mp3 çalar fiyatları
led tv fiyatları aspiratör fiyatları  notebook fiyatları laptop fiyatları
Ütü, kumaşların kırışıklıklarını düzeltmek için söylenen alet.

Ütünün icadı onyedi.yy başlarına dek dayanmaktadır. birinci başlarda giysileri düzleştirmek için kızdırılmış ağır taşlar kullanılırken sonradan kollu (saplı) yassı demir levhalar ateşte kızdırılmaya başlandı. Bu yolla ısının uzun süre himaye edilememesi dolayısıyla demir plakaları delerek iç kısımlarını kömür közüyle doldururlardı. Kor durumunda kömür yerleştirilerek ısıtılan bu ütüler ise oldukça ağır idi.


1888'de Abd'li Henry Seely elektrikli ütüyü icat etti. iki çubuk karbon içinde yerleştirdiği kablolu ceryan köprüsüyle demirin kızışmasını temin ediyordu.

1905'te ilk kere aşırı hafif elektrikli ütü piyasaya takdim edildi.

Çalışma prensibi

Pamuklu dokumalar selüloz moleküllerinden oluşurlar. Bu parçacıklar (moleküller) birbirlerine hidrojen ilişkileri (bağları) ile ilgilidirler ve bu ilişkilerde (bağlar da) yeterli sıcaklık ve çok az tutarda su ile kırılabilirler. Su ile şişen liflerin kırılan parçacık (molekül) bağları, ütü bezin üstündeyken olağan 1 şekilde gene birleşirler ve ütü kaldırıldığında dokumada insicamlı (düzgün) ve biçimli 1 yüzey oluştururlar.


Pamuklunun dışındaki kumaşlarda uzun-dizi (zincir) parçacıklarının birbirlerine bağlanış biçimleri değişik de da olsa ütülemenin tesiri tıpatıptır. örnek vermek gerekirse, yünlü bezlerde (kumaşlarda) müşterek bağlar çapraz şekildedirler. Bazı kimyasalları çalıştırarak, bu bağları kırıp sonra ütü ile şekillendirmek suretiyle, kumaş değişmez olarak pilili demek ki katlı yada kırışık hale getirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder